București este cel mai bun loc din lume pentru a fi gamer

Un studiu Speedtest.net a clasat Bucureștiul pe primul loc la calitatea conexiunii la Internet și la popularitatea gaming-ului

București este orasul cu cele mai bune oportunități pentru gaming-ul competitiv și industria de game development din lume. Conform unui studiu realizat de Speedtest.net în acest an, București se află pe primul loc în ceea ce privește viteza mare a conexiunii la Internet și latența scăzută. Studiul a luat în considerare 35 de orașe în care cultura gaming-ului – evenimente esports, conferințe de game development și activitatea studiourilor dezvoltatoare de jocuri video – este foarte puternică.

București a devansat orașe precum Hangzhou și Chengdu din China, Singapore, Seongnam-si și Incheon din Coreea de Sud, Paris, Londra, Vancouver sau Tokyo.

“Situat pe primul loc, București dispune de o viteză mare de download, un ping scăzut și o cultură în creștere a gaming-ului. De la Bucharest Gaming Week până la numeroasele studiouri locale, București este un loc perfect în care să fii gamer”, precizează Speedtest.net.

În ultimii ani, Bucureștiul a cunoscut o creștere semnificativă a fenomenului esports și a industriei dezvoltatoare de jocuri video – evenimente de esports, studiouri locale ce produc jocuri cu mare succes internațional, conferințe dedicate industriei dezvoltatoare de jocuri video, programe educaționale de game design pentru liceeni și studenți și o multitudine de gaming pubs, multe dintre ele cu propriile echipe esports ce concurează la marile competiții internațional de CS:GO și League of Legends.

Primele ediții ale Bucharest Gaming Week au găzduit competiții importante de esports precum ESL Southeast Europe Championships, CS:GO Invitational, Turneul Național de League of Legends și, în parteneriat cu Federația Română de Fotbal, a organizat Turneul Național de FIFA 19, competiție în urma căreia a luat naștere Echipa Naționala de e-Fotbal a României.

“Bucureștiul să devină un Hollywood est-european al gamingului.  Este ceea ce ne dorim și, pentru a ajuta în această direcție, am construit Bucharest Gaming Week, un eveniment care, iată, a contribuit la punerea Bucureștiului pe harta mondială a dezvoltatorilor de jocuri și a organizatorilor de competiții de esports. Vrem să fim văzuți nu doar de stakeholderi din afara țării. Ci, mai ales, de cei locali – autorități, presă. Și tocmai de aceea ducem evenimentul central al Bucharest Gaming Week 2019 la Palatul Parlamentului”, spune Tudor Dăescu, președintele Gaming Week.

Bucureștiul este de asemenea un hub important de dezvoltare de jocuri video. Pe lângă marile studiouri internaționale prezente la noi în țară, alte zeci de studiouri locale, printre care Amber (Link Twin), KillHouse Games (franciza Door Kickers), Those Awesome Guys (Move or Die, Monster Prom), Sand Sailor Studio (Black The Fall, Bossgard) sau Critique Gaming (primul lor joc, Interrogation, va fi lansat anul acesta), dezvoltă titluri originale pentru mobile, PC și console. Mai mult, în fiecare an, industria dezvoltatoare de jocuri video din România și din regiune se întâlnește în cadrul Dev. Play, conferința organizată de RGDA, ce reunește specialiști, publisheri și investitori din întreaga lume.

“Faptul că România are cea mai bună rețea de internet din lume relevă importanța infrastructurii pentru dezvoltarea industriilor limitrofe – în acest caz, a industriei IT, responsabilă pentru 5% din PIB-ul țării, dar și al gaming-ului autohton. Toate domeniile asociate, de la producția de jocuri pentru parteneri externi (care necesită o conexiune de internet performantă), de la producția de jocuri multiplayer (care cer personal versat în astfel de produse), până la industria de esports (care cere talente fenomenale) depind de existența acestei infrastructuri. Suntem recunoscători că o avem, ne mândrim cu ea si apoi ne dorim sincer ca autoritățile locale sa înțeleagă cât de strâns legate de dezvoltarea economică a țării sunt aceste elemente de suport. Pentru gaming în special, sunt multe oportunități nerealizate, pornind de la infrastructura educațională si sfârșind cu sistemul local de investiții și subvenții care ar permite industriei locale dezvoltarea vertiginoasă pe care am observat-o în Canada sau Singapore”, a precizat Mihai Pohonțu, CEO al studioului Amber.

Speedtest.net, platformă deținută de Ookla, este printre cele mai cunoscute tool-uri pentru testarea vitezei ale conexiunilor la Internet, în 2012 depășind 3 miliarde de teste.