#InterviurileBGW: COSMIN MOLDOVAN, HUAWEI: “O victorie în echipă este mult mai dulce decât una solo”
Cosmin Moldovan, Sales Director în cadrul Huawei, ne povestește cum jocurile în echipă i-au definit modul în care implementează acum proiecte pentru unul din cei mai mari jucători din telecom și cum, datorită tehnologiei 5G, mobile gaming-ul va cunoaște un boom semnificativ în viitorul apropiat.
Cum ai descoperit jocurile video? Ai avut un moment revelator cand ai început să te joci?
Copil fiind, să ajungi să poți controla cu câteva butoane un luptător profesionist musculos sau un avion militar este absolut incredibil. La o vârstă la care suntem maxim de curioși, automat apar întrebări precum: oare ce altă lume pot explora? Oare cum este să poți controla un vapor, o armată de otomani, 3 vikingi sau o flotă de pirați?
Așa că, pentru mine, nu știu dacă a fost un anumit moment în care am devenit fan jocuri, cred că a venit destul de natural.
Care a fost jocul video care te-a marcat și de ce?
Nu aș putea să aleg unul singur, însă țin minte anii în care au început să apară jocurile multiplayer. Până atunci, era vorba despre o experiență personală, însă când au apărut jocuri ca Age of Empires, Starcraft sau Counter-Strike am fost pus într-o ipostază nouă. În sfârșit puteam să vedem în realitate cât suntem de buni în comparație cu alții, dar mai ales cum e să te sincronizezi cu unul sau 4 coechipieri, fiecare cu stilul său.
Cum au contribuit jocurile video în dezvoltarea ta?
Jocurile de echipă mi-au deschis mult ochii pentru mai târziu. Am învățat devreme că sunt mult mai multe stiluri prin care poți câștiga în afară de al tău, stil pe care-l credeai de necontestat. Am învățat de la o vârstă fragedă că într-o echipă nu te poți aștepta ca ceilalți să joace la fel ca tine ci mai degrabă trebuie să găsești o cale să sincronizezi stiluri diferite, iar o victorie în echipă, cel puțin pentru mine, este mult mai dulce decât una solo.
Internet café-urile au făcut parte din formarea noastră, pentru mulți dintre noi fiind a două casă. Îți aduci aminte de un “headshot” care a făcut carieră? Ai amintiri frumoase din acele timpuri?
Pe de o parte îmi aduc aminte cu plăcere de acele momente în care ne strângeam mai mulți (număr par) și luam pachetul de noapte la internet café, fiecare cu sticla lui de 2L de cola. Pe de altă parte, exista o comunitate de gameri în căminele studențești alături de care mi-am petrecut mult timp, am cunoscut mulți oameni noi și am fost pus în nenumărate situații datorită slăbiciunii noastre pentru jocuri video.
Acum timpul nostru este foarte limitat, nu ne mai putem bucura de jocuri atât de multe ore așa cum o făceam pe vremuri. Când găsești timp să te joci?
Este adevărat că de la un moment dat, responsabilitățile se schimbă și chiar dacă nu mai este timp suficient să explorez tot ce mi-aș dori, îmi aloc timp pentru un titlu nou. Chiar dacă nu mai suntem “pui de primăvară”, a rămas o puternică curiozitate pentru o evadare într-o lume virtuală ce te pune în situații pe care nu le întâlnești în realitate.
Cu cine te jucai când erai mic? Au rezistat prieteniile din gaming până astăzi? Cu cine te joci acum?
Au fost atât de mulți prieteni pe care nu i-aș fi cunoscut dacă nu aveam apetitul comun pentru jocuri. Unii au rămas, alții nu, însă cu toții au contribuit la cine sunt azi. Chiar și anul acesta am cunoscut oameni faini (prin COD Warzone, de exemplu), oameni pe care poate nu i-aș fi cunoscut altfel.
Consola, PC sau mobile? Daca ar trebui să alegi o singură platformă, care ar fi aceea și de ce?
Există plusuri și minusuri pentru fiecare. Am avut cu mine mulți ani un PC pe care îl tot îmbunătățeam. Am trecut însă pe consolă de la un moment dat. Chiar dacă a fost o perioadă de ajustare (mai ales pe shooters) cred că pentru mine este cea mai bună variantă acum. O consolă bună înseamnă acces la orice joc nou îți dorești fără ca ani buni să te preocupe un upgrade hardware.
Trebuie însă să vorbim de partea de mobile ce devine tot mai relevantă. Jocurile pe telefon devin din ce în ce mai performante, ajutate de specificații incredibile pe telefoanele de azi. Recunosc că sunt norocos că telefoanele pe care le folosesc de câțiva ani sunt putenic înzestrate pentru gaming. Majoritatea telefoanelor inteligente Huawei, pe lângă specificații ce acum puțini ani le găseam pe PC-uri de gaming, vin cu un Turbo GPU, ce îți îmbunătățește semnificativ experiența de mobile gaming. Odată cu introducerea 5G, vom vedea o accelerație pe partea de mobile gaming. 5G vine cu viteze ce permite mutarea puterii de calcul în cloud, ceea ce înseamnă că nu vei mai avea nevoie de un procesor ultra performant, dar și cu o latență suficientă pentru a putea juca la același nivel de performanță oriunde vom fi.
Există diferențe între cum au perceput copiii jocurile video în anii 90-2000 și cum le experimentează în ziua de astăzi. Cum îi vei / i-ai prezenta/prezentat acest univers copilului tău?
Cei ce ne jucam acum 20-30 de ani eram mult mai puțini decât azi. Acum mai toată lumea se joacă chiar dacă vorbim despre un Candy Crush sau despre un titlu mult așteptat pe consolă. Copilul meu nu va fi privat de această lume însă va fi cu măsură. Ca orice altceva în viață este ideal să existe un echilibru deși când este vorba despre jocurile video, sunt șanse mai mari să cazi în extremă prea mult.
Pe lângă clasicele jocuri pe PC, console sau telefoane mobie, mai multe platforme încearcă de niște ani să ofere noi moduri de expresie: standalone VR sau cloud gaming. Cum vezi viitorul jocurilor video?
Apetitul tot mai mare pentru jocurile video alimentează accelerația cu care se dezvoltă acest domeniu. Evoluția calității jocurilor este exponențială și cred că mai sunt doar câțiva ani până când nu vom mai putea diferenția un joc de realitate. Dacă adaugi imersiunea ce ți-o aduce VR-ul cred că vom avea în curând parte de unele experiențe total noi. Până la urmă, pentru creatorii de lumi virtuale, singurele limite sunt legate de imaginația creatorului. Sunt foarte curios unde vom ajunge.