Jocurile de la Game Awards: Black Myth: Wukong, o călatorie către mitologia chinezească

Black Myth: Wukong este un joc pe care am pus ochii încă de când a fost anunțat acum câțiva ani și, spre surprinderea mea, a întrecut toate așteptările.

Black Myth: Wukong este un joc pe care am pus ochii încă de când a fost anunțat acum câțiva ani și, spre surprinderea mea, a întrecut toate așteptările. Care erau șansele ca primul joc foarte ambițios de la un studio de care lumea încă nu a auzit să iasă atât de bine? Pentru cei din Asia care au crescut cu poveștile lui Wukong și cu serialul ‘’Journey to the West’’ din 1986, jocul a fost un fenomen cultural.

Jocul este un Action RPG (Role Playing Game), o combinație intre Sekiro si FFXVI. Știu că foarte mulți spun că este ca o combinație între God of War și Dark Souls, dar cei care au jucat jocurile menționate prima dată probabil vor rezona mai mult cu opinia mea personală.

BM:W este un sequel al ‘’Journey to the West’’, la fel ca și jocurile Witcher care continuă poveștile lui Andrzej Sapkowski, în care Sun Wukong, Regele Maimuță, moare pentru a scăpa de coroana prin care era controlat de Curtea Cerească , sperând să se reîncarneze ca un spirit liber prin cele 6 relicve care sunt împrăștiate.

Fiecare capitol se termină cu câte un cutscene animat care dezvăluie în mare parte situația boss-ilor majori ai capitolelor respective, dar și anumite aspecte ale naturii umane (lăcomie, trădare, supunere, iubire interzisă, sacrificiu, libertate). Pe lângă aceste animații, jucătorului i se prezintă o ilustrație complexă de pânză cu personaje din acel capitol.

Dintre cele 6 capitole, cel care mi-a plăcut cel mai mult și care mi s-a părut cel mai emoționant a fost ultimul, care are o zonă secretă prin care deblochezi și finalul perfect al jocului. Cu toate acestea, cel mai dramatic a fost capitolul 4, care a explorat povestea lui Zhu Bajie, prietenul mistreț al lui Wukong. Aceeași opinie o am și despre animațiile de la finalul capitolelor.

Black Myth Wukong 2

BM:W este un joc relativ usor de jucat, mai ales pentru fanii Action RPG-urilor, cu foarte multe combinații super puternice la mâna jucătorului. De asemenea, jocul nu este unul foarte lung, mi-a luat aproximativ 40 de ore să termin primul playthough, completând toate zonele și farmând iteme cu RNG minuscul pentru a debloca toate achievement-urile. Pe NG+ capitolele durează in jur de 15-20 minute și din păcate, este obligatoriu pentru a completa jocul. Partea bună este că jucătorul are la dispoziție toate itemele și vrăjile pe care le-a colecționat de-a lungul primului playthrough. Pe scurt, NG+ este parcurs repede și este mult mai ușor de jucat decât primul playthough.

Din punctul meu de vedere, Black Myth: Wukong este mai mult decat un simplu joc. Este o formă de artă care prezintă mitologia chinezească, invățături budhiste și taoiste, precum și transformarea personală și descoperirea de sine, la fel ca și materialul original care a fost inspirația jocului, ‘’Journey to the West’’. Mai mult decât atât, jocul bate un apropo la faptul că Sun Wukong nu a existat niciodată: ‘’He is nothing but a monkey who lives in some storyteller’s tall tale.’’, dar pentru jucător, care a devenit la final Sun Wukong, călătoria abia a început.

Abia aștept DLC-ul care a fost deja anunțat dar și sequel-ul sau chiar sequel-urile. BM:W nu este un joc perfect (în unele momente scad FPS-urile foarte mult și are numeroase ziduri invizibile de care te lovești atunci când explorezi), dar sunt sigur că cei de la Game Science au învățat din greșeli și vor reveni cu ceva și mai puternic.

Voi încheia acest review cu citatul meu preferat din Black Myth: Wukong, care este si o lecție de viață: ‘’Isn’t all life a one- way trip? Once you embark on the journey, there’s no turning back.’’

Un articol semnat de Andrei Boaje

#BMWukong