Cu toate că nu mai jucasem un joc de la ATLUS, chiar dacă știam cât de lăudată este seria Persona, Metaphor a fost jocul cu care am zis să dau o șansă studioului, în principal datorită cadrului medieval, comparativ cu cel din liceu.
Jocul este un RPG (Role Playing Game) relativ linear dar cu elemente open world, cu un Turn Based combat tradițional îmbinat cu real-time action care se aplică doar atunci când protagonistul are nivelul mai mare decât inamicii standard. Metaphor include elemente de simulare socială, la fel ca majoritatea jocurilor de la acești dezvoltatori, împreună cu un calendar care îți structurează activitățile pe zile, precum si un sistem Follower, prin care jucătorul interacționează din perspectiva protagonistului cu diferite personaje pentru a le câștiga încrederea și sprijinul înaintea alegerilor care decid următorul rege.
Povestea începe cu asasinarea regelul de către generalul Louis Guiabern, iar protagonistul este trimis într-o misiune de căutare a unui leac care îl va salva pe prinț. După câteva peripeții, protagonistul ajunge în capitală și asistă la înmormântarea regelui unde situația scapă de sub control. Regele impune post-mortem alegerea noului conducător înt-o anumită zi, noul rege fiind ales printr-un vot de popularitate, indiferent de trecut, putere, situație financiară sau rasă. Atâta timp cât poporul susține candidatul, acesta are șansa de a deveni rege.
După evenimentele din capitală, misiunea devine clară. Ajutat de către un membru din fiecare rasă, protagonistul participă la Turneul Regal, o serie de provocări care au loc în toată țara și care vor permite oricui șansa de a câștiga favoarea populației, pentru a se apropia de Louis în scopul de a-l ucide și de a găsi o cură pentru prinț. Echipa protagonistului deblochează puteri numite Arhetipuri, un sistem de clase al jocului, care devin din ce în ce mai puternice pe parcurs.
Metaphor este plin de surprize, răsturnări de situații și lupte dificile, toate fiind amplificate de către soundtrack-ul intens în care versurile sunt rostite de către un călugăr buddhist în Esperanto, limba veche care s-a dorit să devină limba universală.
Metaphor ReFantazio este un joc superb, care duce jucătorul într-o călătorie medievală democratică de aproximativ 60 de ore și care adresează un mesaj important publicului: Să fim uniți, să înfruntăm anxietățile personale și să creăm împreună un viitor mai bun. Aștept cu nerăbdare vești despre un potențial DLC sau chiar sequel.